XTime Composer not launching on Mac OS (M1 Arm processor)

Technical questions regarding the XTC tools and programming with XMOS.
alkopop79
New User
Posts: 3
Joined: Wed Nov 23, 2022 11:44 am

XTime Composer not launching on Mac OS (M1 Arm processor)

Post by alkopop79 »

Hi All,

just tried to install Time Composer on Mac OS Ventura 13.0.1 and when launching the application, nothing seems to happen. Latest Java is installed and Eclipse for Embedded is running successfully. I have collected this process messages from the Console:

default 10:39:09.732666+0000 xtimecomposer WARNING: The Gestalt selector gestaltSystemVersion is returning 10.9.0 instead of 10.16.0. This is not a bug in Gestalt -- it is a documented limitation. Use NSProcessInfo's operatingSystemVersion property to get correct system version number.
Call location:
default 10:39:09.732743+0000 xtimecomposer 0 CarbonCore 0x00007ff80b93e8af ___Gestalt_SystemVersion_block_invoke + 112
default 10:39:09.732763+0000 xtimecomposer 1 libdispatch.dylib 0x00007ff808adba44 _dispatch_client_callout + 8
default 10:39:09.732775+0000 xtimecomposer 2 libdispatch.dylib 0x00007ff808adcc32 _dispatch_once_callout + 20
default 10:39:09.732788+0000 xtimecomposer 3 CarbonCore 0x00007ff80b8dfa62 _Gestalt_SystemVersion + 964
default 10:39:09.732800+0000 xtimecomposer 4 CarbonCore 0x00007ff80b8df595 Gestalt + 365
default 10:39:09.732815+0000 xtimecomposer 5 xtimecomposer 0x0000000100001a19 main + 50
default 10:39:09.732853+0000 xtimecomposer 6 xtimecomposer 0x0000000100001090 start + 52
default 10:39:09.774780+0000 xtimecomposer Received configuration update from daemon (initial)
default 10:39:09.779098+0000 xtimecomposer CHECKIN: pid=72291
default 10:39:09.783494+0000 xtimecomposer CHECKEDIN: pid=72291 asn=0x0-0xc1ec1e foreground=1
default 10:39:09.787609+0000 xtimecomposer FRONTLOGGING: version 1
default 10:39:09.787623+0000 xtimecomposer Registered, pid=72291 ASN=0x0,0xc1ec1e
default 10:39:09.791162+0000 xtimecomposer BringForward: pid=72291 asn=0x0-0xc1ec1e bringForward=1 foreground=1 uiElement=0 launchedByLS=1 modifiersCount=1 allDisabled=0
default 10:39:09.791243+0000 xtimecomposer BringFrontModifier: pid=72291 asn=0x0-0xc1ec1e Modifier 0 hideAfter=0 hideOthers=0 dontMakeFrontmost=0 mouseDown=0/0 seed=0/0
default 10:39:09.791357+0000 xtimecomposer BringForward: pid=72291 asn=0x0-0xc1ec1e
default 10:39:09.791424+0000 xtimecomposer SetFrontProcess: asn=0x0-0xc1ec1e options=0
default 10:39:09.796755+0000 xtimecomposer Current system appearance, (HLTB: 1), (SLS: 0)
default 10:39:09.799273+0000 xtimecomposer No persisted cache on this platform.
default 10:39:09.800400+0000 xtimecomposer Current system appearance, (HLTB: 1), (SLS: 0)
default 10:39:09.800846+0000 xtimecomposer Post-registration system appearance: (HLTB: 1)
default 10:39:09.852039+0000 xtimecomposer SetFrontProcess: asn=0x0-0xc1ec1e options=0
default 10:39:09.933307+0000 xtimecomposer CheckForInstalledJavaRuntimes: Please visit http://www.java.com for information on installing java.
default 10:39:09.933352+0000 xtimecomposer Entering exit handler.
default 10:39:09.933370+0000 xtimecomposer Exiting exit handler.
default 10:41:53.572222+0000 xtimecomposer WARNING: The Gestalt selector gestaltSystemVersion is returning 10.9.0 instead of 10.16.0. This is not a bug in Gestalt -- it is a documented limitation. Use NSProcessInfo's operatingSystemVersion property to get correct system version number.
Call location:
default 10:41:53.572293+0000 xtimecomposer 0 CarbonCore 0x00007ff80b93e8af ___Gestalt_SystemVersion_block_invoke + 112
default 10:41:53.572310+0000 xtimecomposer 1 libdispatch.dylib 0x00007ff808adba44 _dispatch_client_callout + 8
default 10:41:53.572324+0000 xtimecomposer 2 libdispatch.dylib 0x00007ff808adcc32 _dispatch_once_callout + 20
default 10:41:53.572335+0000 xtimecomposer 3 CarbonCore 0x00007ff80b8dfa62 _Gestalt_SystemVersion + 964
default 10:41:53.572346+0000 xtimecomposer 4 CarbonCore 0x00007ff80b8df595 Gestalt + 365
default 10:41:53.572357+0000 xtimecomposer 5 xtimecomposer 0x0000000100001a19 main + 50
default 10:41:53.572369+0000 xtimecomposer 6 xtimecomposer 0x0000000100001090 start + 52
default 10:41:53.607944+0000 xtimecomposer Received configuration update from daemon (initial)
default 10:41:53.610373+0000 xtimecomposer CHECKIN: pid=72640
default 10:41:53.615618+0000 xtimecomposer CHECKEDIN: pid=72640 asn=0x0-0xc38c38 foreground=1
default 10:41:53.617961+0000 xtimecomposer FRONTLOGGING: version 1
default 10:41:53.618007+0000 xtimecomposer Registered, pid=72640 ASN=0x0,0xc38c38
default 10:41:53.619812+0000 xtimecomposer BringForward: pid=72640 asn=0x0-0xc38c38 bringForward=1 foreground=1 uiElement=0 launchedByLS=1 modifiersCount=1 allDisabled=0
default 10:41:53.620009+0000 xtimecomposer BringFrontModifier: pid=72640 asn=0x0-0xc38c38 Modifier 0 hideAfter=0 hideOthers=0 dontMakeFrontmost=0 mouseDown=0/0 seed=0/0
default 10:41:53.620156+0000 xtimecomposer BringForward: pid=72640 asn=0x0-0xc38c38
default 10:41:53.620250+0000 xtimecomposer SetFrontProcess: asn=0x0-0xc38c38 options=0
default 10:41:53.627674+0000 xtimecomposer Current system appearance, (HLTB: 1), (SLS: 0)
default 10:41:53.630414+0000 xtimecomposer No persisted cache on this platform.
default 10:41:53.631699+0000 xtimecomposer Current system appearance, (HLTB: 1), (SLS: 0)
default 10:41:53.632164+0000 xtimecomposer Post-registration system appearance: (HLTB: 1)
default 10:41:53.684900+0000 xtimecomposer SetFrontProcess: asn=0x0-0xc38c38 options=0
default 10:41:53.765321+0000 xtimecomposer CheckForInstalledJavaRuntimes: Please visit http://www.java.com for information on installing java.
default 10:41:53.765363+0000 xtimecomposer Entering exit handler.
default 10:41:53.765379+0000 xtimecomposer Exiting exit handler.


RitchRock
XCore Addict
Posts: 169
Joined: Tue Jan 17, 2017 9:25 pm

Post by RitchRock »

Check the following thread: https://www.xcore.com/viewtopic.php?t=7707

xTime Composer is basically EOL for XMOS now that they have moved to the new 15 tools.
alkopop79
New User
Posts: 3
Joined: Wed Nov 23, 2022 11:44 am

Post by alkopop79 »

Thank you, I have noticed that. Trying to set up Eclipse instead.